Gyakran ismételt kérdések

Mekkora összeggel gazdálkodik a gödöllői szennyvízprojekt?

A szennyvízprojekt tervezett nettó összköltsége: 1.372.561.000 forint. Ebből az összegből fedezzük az építési költségeket és a beruházás többi költségét (projektmenedzsment, mérnöki feladatok, közbeszerzési költségek, kötelező nyilvánosság költsége) is. A közreműködő szakértők közbeszerzési eljárások keretében kerültek kiválasztásra. 

Milyen forrásból finanszírozza az önkormányzat a beruházást?

Az önkormányzat a projekt megvalósításának támogatására pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretén belül közzétett felhívásra. A pályázat sikeres volt, így 2011. október 20-án aláírták a beruházás megvalósítását szabályozó támogatási szerződést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel.

Mekkora a pályázati támogatás?

Az elnyert támogatás összege, melyet EU-forrásból finanszíroz az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség: nettó 1.166.676.850 Ft forint
A támogatás mértéke tehát 85 százalék.

Mekkora önrésszel járul hozzá az önkormányzat a szennyvíztelep felújításához?

A teljes költség 15 százalékát az önkormányzat finanszírozza. Ez nettó 205.884.150 Ft.

Milyen ütemezésben halad a kivitelezés?

A beruházás kezdő időpontja a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás eredményétől függ, erről a honlapon tájékoztatást nyújtunk. A tervezett befejezési időpont: 2014. július 13.

Mit jelent az, hogy FIDIC sárga könyv szerinti beruházás?

A FIDIC (Tanácsadó Mérnökök Nemzetközi Szövetsége) által kidolgozott különféle mintaszerződéses dokumentumok lefednek csaknem minden mérnöki és építőipari területet. A különböző típusú szerződéses feltételeket más-más színű borítókkal adták ki, ezáltal egyszerű a megkülönböztetésük és az azokra való hivatkozás. Az u.n. sárga könyv egy egyösszegű áras szerződést takar, ahol a mennyiségi kockázatokat a Vállalkozó viseli; a megrendelő megadja a fő irányokat, elképzelést, a tervezett mennyiséget, esetleg engedélyes terveket. A kiviteli szintű tervezést a Vállalkozó végzi, átvállalva ezzel a felelősséget. Megrendelői oldalról ez kedvezőbb, hiszen így áthárítható ennek felelőssége, viszont ezt meg is kell fizetnie.

Mit jelent az, hogy KEOP?

Az EU-s források az Új Magyarország Fejlesztési Tervben meghatározott célokra érkeznek. Ezeket a célokat tartalmuk szerint csoportosították. Az így kialakított csoportokat hívják az EU-s szakzsargonba operatív programoknak. A KEOP az egyik ilyen program, neve: Környezet és Energia Operatív Program.

Mit jelent az, hogy TED?

A TED az angol Tenders Electronic Daily rövidítése, a „Kiegészítés az Európai Unió Hivatalos Lapjához” című kiadvány online változata, amelyen uniós közbeszerzési hirdetmények jelennek meg.

Milyen területet érint a beruházás?

A korszerűsítés a szennyvíztisztító telep területén belül fog megvalósulni, azon kívül munkavégzés nem történik.

Milyen határértékekre kell tisztítani a szennyvizet?

A telepről tisztítást követően kikerülő szennyvíz minőségét a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség határozza meg a vízjogi létesítési engedélyben.

Mi történik, ha a telepről kibocsátott szennyvíz minősége nem megfelelő?

Jelenleg is ez a helyzet. A határérték feletti szennyezőanyag kibocsátása után bírságot kell fizetnie az üzemeltetőnek, aminek nagyságrendje több tízmillió forint összeg is lehet évente.